Pokažite se v najboljši luči

Se vam je že zgodilo, da ste odlično opravili svoje delo, vaši nadrejeni pa tega niso opazili, kaj šele, da bi dobili kakšno nagrado? Še tako dobro opravljeno delo lahko ostane neopaženo, če ga ne znate na pravi način predstaviti. Konkurenca v delovnem okolju je velika, tako na trgu dela kot tudi znotraj samih podjetij, zato je ena od potrebnih veščin tudi samopromocija. Ampak kako se pohvaliti, ne da bi se bahali?

Adecco-training

Skromnost ni vedno na mestu

Čeprav je skromnost lepa vrlina, pa ni vedno dovolj. Stvari se ne zgodijo same od sebe, sami jih morate spraviti v tek. Če želite biti opaženi, se morate izpostaviti. S tem seveda ni mišljeno, da se na vsakem koraku na vsa usta hvalite, je pa prav, da veste, kdaj stopiti v ospredje. Na sestankih aktivno sodelujte in delite svoje ideje z drugimi. Samoiniciativnost je zelo cenjena lastnost; s tem, ko na lastno pobudo nekaj naredite ali predlagate, pokažete, da razmišljate s svojo glavo in da ne delate zgolj po liniji najmanjšega odpora.

Napredovanje – če si ga želite, se potrudite

Večina ljudi na svojem poklicnem področju stremi h kariernemu razvoju. Vendar pa napredovanje ne pride samo po sebi. Namesto, da premlevate, kako krivično je, da vas šefi nikoli ne opazijo in vam ne dajo priložnosti, raje premislite, kako svoje dosežke predstavljate nadrejenim. Poskrbite, da bo vaš nadrejeni vedel, da ste vi tisti, ki ste delo opravili; povejte, da ste na voljo za vse morebitne obrazložitve in pojasnila ter da boste z veseljem podrobneje predstavili svoje ideje.

Ob pravem času na pravem mestu

Bodite opazni. Poskrbite, da bodo tudi nadrejeni na višjih nivojih vedeli, kdo ste. Udeležujte se dogodkov podjetja, na sestankih opozorite nase z idejami. Sive miške, ki se držijo v ozadju, ponavadi tam tudi ostanejo. Nikar se ne bojte izpostaviti svojega znanja – to je vaša dodana vrednost. Če bodo nadrejeni poznali vas in vaše delo, boste tudi veliko lažje pridobili njihovo podporo, kadar boste želeli izpeljati kakšen projekt, uvesti novosti ali izvesti večje spremembe na vašem področju dela. Če vas bodo poznali kot osebo, ki ima dobre ideje, zna rešiti vsako težavo in na katero se lahko zanesejo, vam bodo veliko laže zaupali.

Kdaj je preveč?

Odlično opravljeno delo je osnova, brez tega je izpostavljanje svojih dosežkov samo prazna hvala. Ocenite se realno in ugotovite kaj so vaše konkurenčne prednosti – zagotovo ste v nečem odlični, nihče pa ne more biti največji strokovnjak na čisto vseh področjih. Ne pozabite tudi na svoje sodelavce. Brez njih ne bi mogli doseči svojih uspehov, zato priznajte tudi njihove dosežke in pohvalite tudi njih.

Avtor:Tjaša Snoj, vodja projektov Iskanja in selekcije

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s