Zaposlite zmagovalce – v tim vključite športnike

Vsako podjetje želi izjemne zaposlene – ciljno usmerjene, odločne in navdihujoče posameznike. Le redko podjetje pa pomisli, da bi lahko bil prav tak novi sodelavec paraolimpijski športnik. Adecco in Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite (ZSIS-POK) sta 28. novembra podpisala dogovor o sodelovanju pri zaposlovanju športnikov. Tudi športniki invalidi morajo narediti pomemben korak, vstopiti na trg dela in poiskati zaposlitev. Pri tem jim lahko močno pomaga strokovno znanje Adecca, ki povezuje podjetja in športnike.

Adecco in Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite sta s podpisom pogodbe obeležila začetek programa, ki bo prilagojen posebej za paraolimpijske atlete in jih bo podpiral na naslednjih področjih: definiranje kariernih ciljev, priprava osebne predstavitve, spoznavanje s tehnikami za zaposlitveni pogovor in navezovanja kontaktov.

Ob podpisu dogovora o sodelovanju smo pripravili tudi dogodek, na katerem so predstavniki športnikov, delodajlcev in kadrovikov govorili o zaposlovanju športnikov. Na dogodku je svoje izkušnje z iskanjem zaposlitve predstavil športnik invalid ročni kolesar Primož Jeralič. Predstavniki delodajalcev pa so govorili o tem, s kakšnimi omejitvami se soočajo pri zaposlovanju oseb s posebnimi potrebami.

Primoz Jeralic
Primož Jeralič je predstavil svje izkušnje pri iskanju zaposlitve.

Vsi udeleženci so predstavili predloge, kako bi lahko ta odnos izboljšali. Strinjali so se, da lahko športniki zaradi svojih izjemnih osebnostnih lastnosti prinesejo dodano vrednost v podjetje, če to le lahko najde način, kako jih vključiti v svoj proces dela. Zaposleni so pomembna vrednost podjetja, za katero je lahko pravi izziv poiskati osebo, ki ima potrebna znanja in veščine in je v enaki meri tudi predana delu. Ciljno usmerjene, odločne, pogumne in navdihujoče posameznike je vedno težko najti. Paraolimpijski atleti imajo edinstvene sposobnosti in mnoge veščine, ki jih lahko ponudijo delodajalcem. Kljub temu je lahko izziv usklajevanje športnikov invalidov z okoljem v podjetjih.

Jost Rupnik Massimo Blanka Zerjav

Z nami so bili tudi predstavniki delodajalcev: Jošt Rupnik, direktor Ydire Motors, Chiavalon Massimo iz podjetja Crif in Blanka Žerjav, direktorica kadrovske službe v podjetju Henkel.

Pogodbo o sodelovanju do leta 2016 sta podpisala direktor Adecca, Miro Smrekar, in direktor Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite, Damijan Lazar. Miro Smrekar, direktor Adecca, je ob tem povedal: “Športnike odlikuje izjemna volja, predanost rezultatom in strast, s katero se lotevajo svojih aktivnosti – vse, kar naredi odločilno razliko tudi pri uspehu v poslu. Paraolimpijci, ki vsak dan premagujejo svoje omejitve, to še bolj izpostavljajo. Ponosni smo, da lahko sodelujemo z njimi in tako pokažemo svojo strokovnost in predanost. Samoocena, trening, trenerska podpora in individualni razvoj so glavni elementi programa zaposlovanja športnikov, ki jim pomaga, da svoje vrline prenesejo tudi v svet dela.”

podpis pogodbe
Pogodbo o sodelovanju do leta 2016 sta podpisala direktor Adecca, Miro Smrekar, in direktor Zveze za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite, Damijan Lazar.

»V času, ko je težko dobiti delo, je za nas zelo pomembno, da imamo podjetje, ki zna dobro predstaviti naše posebnosti našim bodočim delodajalcem. Z Adeccom smo pridobili sogovornika, s katerim lahko zbližamo zahteve delodajalcev in naše zmožnosti. Sami pa moramo dokazati, da smo zaupanja vredni partnerji, ki ponujamo dobre in zanesljive iskalce zaposlitve. Naši športniki pa bodo morali zadostiti pričakovanja delodajalcev. Vsi trije partnerji, Adecco, športniki in delodajalci, v projektu zaposlovanja naših športnikov bodo morali dokazati, da vlagajo veliko truda za dober končen rezultat, ki pa pomeni zaposlitev našega športnika,« je ob tej priložnosti povedal Damijan Lazar, predsednik ZSIS-POK.

Program je podrobneje predstavil Karl Meesters, globalni menedžer projekta za Mednarodni paraolimpijski komite programa zaposlovanja športnikov (IPC ACP) v Adeccu.

Karl Meesters
Karl Meesters, globalni menedžer projekta

Program zaposlovanja paraolimpijskih športnikov v Adeccu poteka od leta 2007. V letu 2012 sta Adecco in Mednarodni paraolimpijski komite podaljšala svoj dogovor o sodelovanju do leta 2020. Adecco v atletom ob koncu njihove športne kariere pomaga pri prehodu na trg dela. Program je namenjen vsem vrhunskim športnikom, ki si želijo pridobiti dodatno znanje in sposobnosti za uspešno prihodnost po športni karieri, in vsem mladim vrhunskim športnikom, ki se največkrat premalo zavedajo pomembnosti razvoja celostne osebnosti. Športna tekmovanja zahtevajo izredno velik osebni vložek in športnikom dopuščajo zelo malo ali skoraj nič časa za pripravo na življenje po športni karieri. Dejstvo je, da mnogi športniki zaključijo športno kariero v zrelih letih, to pa prinaša težje vključevanje na trg dela, še posebej če upoštevamo, da mnogi med njimi nimajo ustrezne izobrazbe. Z Razvojnim programom zaposlovanja športnikov Adecco športnikom pomaga pri ustvarjanju nove kariere, podjetjem pa zagotovi izjemne zaposlene, ki so premagali mnoge ovire na poti do svojih ciljev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s