Kadrovanje v fazah rasti podjetja

Poslovna in kadrovska rast podjetja morata biti usklajeni

Iz podjetniške ideje in poslovne priložnosti znajo podjetni posamezniki hitro narediti uspešno majhno podjetje. Začetni zaposleni je ponavadi kar lastnik, ki obvladuje vse delovne procese. Poslovna ideja ob premišljenem poslovanju, trdem delu, požrtvovalnosti in želji po uspehu lahko preraste v organizirano družbo. Hitra rast podjetja je želja vsakega lastnika, vendar s seboj lahko prinese tudi prezaposlenost obstoječih zaposlenih ali preveč zaposlenih s premalo delovnimi obveznostmi. Kako na premišljen način zaposlovati in širiti število sodelavcev sorazmerno z rastjo podjetja, da razvoj kolektiva ne zaostaja za poslovno rastjo?

Top Secretaries 7

Začetki podjetništva obsegajo majhno število zaposlenih. Po navadi je to lastnik – direktor, morebiti še kdo od družinskih članov, ki prevzame delo administratorja, računovodje, nabavnika in logista v enem. Kaj hitro se lahko zgodi, da obseg poslovanja zraste do te mere, da je potrebno dodatno zaposlovanje. Po ustaljeni praksi si slovenska podjetja pomagajo s študenti, saj so ti fleksibilni v smislu števila delovnih ur in prihoda na delo, pa tudi njihove urne postavke po navadi niso visoke. Če se taki študentje izkažejo kot vestni in dobri delavci, spoznajo podjetje, procese in produkte, kaj hitro postanejo del rednega kolektiva.

Večopravilnost – ključna veščina prvih zaposlenih
Z nadaljnjim dodatnim zaposlovanjem se od novo zaposlenih zahteva predvsem sposobnost opravljanja več funkcij hkrati, saj je delitev dela po samostojnih funkcijah ali oddelkih še daleč v prihodnosti. Pri zaposlovanju večopravilnih oseb bi priporočili, da delodajalci preverijo njihove pretekle delovne izkušnje, ki naj zajemajo izkušnje iz več oddelkov ali opravljanje podobnega dela pri manjšem delodajalcu. Delovne naloge se v taki funkciji torej združujejo, od osebe se ne zahteva neke zelo zahtevne specializacije, saj taka oseba ne bi bila niti primerna za manjšega podjetnika. Določene funkcije se lahko v tej fazi dajo v izvajanje zunanjim izvajalcem, kot je recimo računovodstvo, pa tudi kadrovanje, saj je opravljanje takih funkcij potrebno s specialisti znanja.

Specialisti za nadaljnjo rast podjetja
V naslednji fazi zaposlovanja podjetja že iščejo bolj izkušene specialiste določenega področja, ki bodo prevzemali samostojne funkcije ali oddelke. Tukaj so v ospredju specifična znanja ljudi, ki prevladajo nad večopravilnostjo.  Podjetja v tej fazi rasti podjetja in dodatnih potreb po kadrovanju lahko zaposlujejo za krajši delovni čas, s čimer si znižajo nekaj stroškov in optimalno vodijo zasedenost delovnih mest. Seveda je pomoč študentov ali najetih delavcev v fazi razvoja podjetja pomembna in dobrodošla; z njimi se  nadomesti odsotnosti redno zaposlenih zaradi dopustov in bolniških odsotnosti ali zapolni potrebo po občasnem povečanem delu. Iskanje specialnih profilov podjetniki izvedejo po navadi preko priporočil ali iz svojih prejšnjih delovnih sredin. Zaposlovanje preko zaposlitvenih oglasov ali agencij je že v tej fazi priporočljivo, saj si podjetje tako širi svojo poslovno prepoznavnost, na trgu se pojavlja kot novi zaposlovalec, ki ga bodo iskalci zaposlitve opazili in prispevali svoj življenjepis v kadrovsko bazo podjetnika.

Zaposlujte pravočasno in premišljeno
Pri dodatnem zaposlovanju zaradi rasti podjetja  naj  podjetniki ravnajo premišljeno, da ne bi nastopil trenutek prepoznega zaposlovanja dodatne delovne sile (ljudje so na delu preobremenjeni, kar vodi v izgorelost, slabšanje odnosov na delovnem mestu zaradi večjega stresa, odhajanja ljudi zaradi preobremenjenosti), ali prehitrega zaposlovanja (posledica tega je, da ljudje nimajo dovolj delovnih nalog – produktivnost na enoto produkta je nizka, to pa predstavlja strošek za podjetje). Najti pravi trenutek za dodatne okrepitve je ključen za uspešno poslovanje naprej.

Potrebi po novem zaposlovanju  naj sledi kakovostno uvajanje novih zaposlenih v kolektiv. Četudi pri podjetnikih in v manjših podjetjih vedno primanjkuje časa za to aktivnost, je za nadaljnje uspešno delo to ključno – polega seveda prave izbire kandidata.

Maja Barbara Muc, Adecco H.R.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s