Potegnite pravega kandidata iz predala

Biti pripravljen na vse, pravijo, je vedno dobro. Enako velja tudi pri potencialnih novih zaposlenih. Ko govorimo o pripravljenosti na vse na področju kadrov, lahko govorimo o bazenu kadrovskih potencialov. Vsak kadrovik pozna situacijo, ko vodstvo ali oddelek sporoči, da že »včeraj« potrebujejo novega zaposlenega, ki mora seveda izpolnjevati neverjetne pogoje za delo. Pravega kandidata ne moremo kar potegniti iz predala. Lahko pa smo pripravljeni na presenečanja v kadrovskih potrebah.

Vedno je pravi čas, da poznamo dobre kandidate. In kako si gradimo bazen kadrovskih potencialov?

Image

Mladi potenciali

V Sloveniji je zelo razširjeno zaposlovanje študentov. Ti predstavljajo v našem sistemu veliko bazo potencialov – mnogo se jih namreč po študiju zaposli v podjetju, kjer so že opravljali delo. Z njihovo pomočjo in delom ugotovimo, ali so kadrovski potencial za našo redno zaposleno ekipo. Enako velja tudi za dijake in študente, ki opravljajo strokovno prakso v konkretni organizaciji.

Proaktivni kandidati

Ne zanemarite »naključnih« prošenj, ki prispejo na vaš naslov z zadevo v naslovu: Ponudba za zaposlitev. Četudi nimate odprtih pozicij, je smiselno ohraniti stik s kandidati, ki vam naključno pošljejo ponudbo za zaposlitev, morebiti pa se med njimi skriva kader, ki bi vam v kratkem prišel prav. Če se vam kompetence in izkušnje teh kandidatov zdijo zanimive, jih povabite na razgovor, raziščite njihovo ujemanje z vašim podjetjem in jih povabite, da ostanejo v vaši bazi kadrovskih potencialov.

Prepoznavnost podjetja in njegovih zaposlenih

Bazo kadrovskih potencialov si gradite tudi skozi vaše pojavljanje v javnosti. Poleg tega, da dobivate naključne prošnje kandidatov, lahko krepite bazo potencialov na raznih kadrovskih in drugih sejmih, kjer se predstavljate javnosti. Pojavljanje v medijih, na konferencah in posvetih, kjer predstavljate svoje dobre prakse na poslovni ali kadrovski ravni, bo pritegnilo pozornost kandidatov, ki vas prepoznajo kot potencialnega delodajalca. Ko predstavljate vaše podjetje, vaš način delovanja, projekte in uspehe, predstavljate tudi vašo organizacijsko kulturo, vrednote in odnos do ljudi.

Interni talenti

Če pa želite bazo kadrovskega potenciala graditi tudi med vašimi obstoječimi zaposlenimi, lahko pripravite razvojne centre, kjer svojo obstoječo strukturo zaposlenih pregledate skozi dobro pripravljene sklope praktičnih nalog in psihološko profiliranje. Morebiti morate le premestiti določene zaposlene v podjetju, da dobite skupine ljudi, ki med sabo odlično delujejo. Ali pa želite z razvojnimi centri identificirati zaposlene, ki jih boste pozicionirali na odgovornejša, vodilna delovna mesta.

Prednosti za kadrovski oddelek

In kaj vam prinese dobra baza kadrovskega potenciala? Če boste načrtno izgrajevali bazo, boste:

  • zmanjšali strošek iskanja kandidatov – s pripravljeno bazo kandidatov po pozicijah v podjetju ne boste potrebovali dodatnega oglaševanja prostega delovnega mesta ali zunanje pomoči pri iskanju.
  • Čas iskanja kandidatov se vam tako veliko skrajša, saj bazo polnite sproti in vam ni treba namenjati čas pregledovanju navala prošenj po oglasu za zaposlitev ter opravljanju razgovorov.
  • Kandidati na tak način zaznajo tudi bolj pozitiven zaposlitveni postopek. Če jih podjetje ne prepozna za primerne za prijavljeno delovno mesto, mogoče pa jih lahko prepoznajo in zaposlijo na drugo delovno mesto, kjer jih bolj vidijo.

Baza kandidatov naj bo stalnica v vaši kadrovski operativi in strategiji pri iskanju primernih kandidatov za vaš tim.

 

Maja Barbara Muc, vodja področja, Adecco

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s