Mreženje

Bliža se čas poslovnih dogodkov ob koncu leta, ki so priložnost, da se srečamo z ljudmi, s katerimi sodelujemo pri svojem delu, pa tudi priložnost, da spoznamo nove. Za vse poslovne ljudi je pomembno, da širijo svojo mrežo kontaktov, za kadrovike pa še posebej. Pred prazničnim časom zato nekaj idej, da boste pri mreženju še bolj uspešni.

2295

Mreženje – del našega vsakdana

Čeprav se tega morda ne zavedamo, vsi ves čas mrežimo, ko navezujemo nove stike ter s sklepanjem poznanstev pridobivamo nove kontakte. Lahko pa svojo socialno mrežo širimo organizirano in sistematično in tako dosežemo večji učinek. Širite svoje kontakte znotraj raznih interesnih skupin, ki so v povezavi s področjem dela. Udeležujte se dogodkov, konferenc, seminarjev in izobraževanj; velika verjetnost je, da boste na njih spoznali ljudi, ki vam lahko pomagajo z uporabnimi informacijami.

Pozabite na pomisleke

Vzpostavljanje stika z ljudmi vam pomaga do informacij in nasvetov s strani oseb, ki poznajo področje, ki vas zanima, spoznavanju dobrih praks drugih podjetij in tudi širjenju svoje mreže potencialnih kandidatov. Mreženje je namenjeno povezovanju strokovnjakov in spoznavanju potencialnih kandidatov, zato odrinite predsodke na stran in naj vas ne bo strah pridobivati informacije po vaši mreži. Ne veste, kako navezati stik z ljudmi, ki jih še ne poznate? Pomislite, kaj imate skupnega. Če ste se znašli na istem dogodku, imate prav gotovo skupne interese. In ne pozabite uporabiti vizitke, ki ste si jih izmenjali, in navezati kontakt tudi po dogodku.

Mreženje poteka po načelu vzajemnosti

Tako kot je mreženje uporabno za vas, je uporabno tudi za druge člane vaše mreže. To pomeni, da se od vas pričakuje, da tudi vi pomagate svojim kontaktom ter delite z njimi uporabne informacije. Bodite pa previdni, kadar koga od prijateljev, sorodnikov ali znancev komu priporočite; to namreč pomeni, da če se ta oseba ne bo izkazala za takšno, kot ste jo opisali, lahko to slabo luč vrže tudi na vas. Podajate torej reference le za ljudi, o katerih ste povsem prepričani, da si zaslužijo, da zastavite svojo besedo zanje in da bodo upravičili vaše zaupanje.

Dobro razvita socialna mreža predstavlja sredstvo, ki vam je lahko v veliko pomoč pri iskanju kandidatov in drugih vidikih vašega dela. Izkoristite vsako priložnost za navezovanje novih uporabnih kontaktov in ohranjajte stike z obstoječimi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s