Vaša kariera v novem letu

Novo leto je čas novih začetkov in načrtov, tudi kar se tiče vaše kariere. Ste že razmislili, kaj bodo vaši poklicni cilji v naslednjem letu? Razmislite o tem, kje bi želeli biti in kaj lahko naredite, da vas bo vaša poklicna pot popeljala do vašega cilja. Kaj morate storiti, če ste začetnik, želite napredovati ali pa poiskati nove izzive?

Adecco-Engineering

Če ste začetnik, ki išče službo
Uporabite svojo kreativnost in mladosten pristop ter svežino pri predstavitvi želenim delodajalcem, seveda pa pomislite tudi na kakovost svoje predstavitve. Naučite se poiskati prave informacije in ne čakajte le na objave o prostih delovnih mestih. In najpomembnejše: bodite vztrajni in zvesti sami sebi!

Če želite menjati službo
Ključna je informiranost. Spremljajte trende in se potrudite, da jih res razumete. Menjava službe se ne zgodi čez noč, zato si naredite načrt, kaj želite, in določite realen čas, v katerem želite to doseči. V letih delovnih izkušenj ste si že nabrali konkretne izkušnje ter mrežo poznanstev, pri kateri lahko poiščete dragocene informacije o priložnostih; pri tem imejte v mislih, kdo so lahko vaši ključni kontakti. Zavedajte se, da je ponudbe bistveno manj v primerjavi s povpraševanjem. Dobro razmislite, kaj so vaše prioritete in koliko ste pripravljeni tvegati ob menjavi službe.

Če želite napredovati
Dobri rezultati vašega dela so ključ do napredovanja. Razmislite, kako lahko podjetju zagotovite občuten napredek in kako lahko pokažete rezultate in ne pozabite na odnose v vašem timu … Sicer pa je napredovanje močno odvisno tudi od zmožnosti podjetja, zato morate biti realni in razmisliti, ali so vaši karierni cilji v tem podjetju dosegljivi. Ste se za napredovanje pripravljeni preseliti ali zamenjati podjetje?

Če ste ostali brez zaposlitve
Čas je, da razmislite, kaj želite delati v prihodnje. Ustavite se, naredite bilanco svoje kariere in razmislite o možnostih. Vendar ne razmišljajte predolgo, saj iskanje nove službe lahko traja dalj časa. Pomembno je, da si naredite zaposlitveni načrt: katera področja vas zanimajo, kje boste iskali prosta delovna mesta, na koliko delovnih mest se boste prijavili v enem tednu, katere veščine, kompetence ter znanja že imate in katere boste razvili, da boste lahko kandidirali za določena delovna mesta … Za strokovnjake s tehničnimi znanji je na primer dobra poteza, da pridobijo znanja s področja prodaje. Ko se prijavljate na prosta delovna mesta, ostanite kritični in naj vas ne zagrabi panika. Da vas delodajalec povabi na razgovor, morate izpolniti večino zahtev navedenih v oglasu, sicer je velika verjetnost, da ne boste dobili vabila na razgovor.

Če želite ustvariti svoje podjetje
Za pravo idejo je vedno pravi čas. Če imate dobro idejo in prepoznate poslovno priložnost, ne čakajte na boljše pogoje, saj lahko vašo zamisel v tem času uresniči kdo drug. Če se odločite oditi na samostojno pot, se dobro pripravite: z dobrim poslovnim načrtom, začetnim kapitalom, mrežo poslovnih partnerjev, informirajte se o prednostih in pomankljivostih različnih oblik samozaposlitve itd.

Če želite ostati v trenutni službi
Tudi če nameravate ostati na delovnem mestu, ki ga že dobro poznate, poskrbite, da se boste nenehno razvijali. Poskrbite za svoj doprinos podjetju, ostanite v stiku s trendi in si pridobivajte nova znanja. Na današnjem trgu dela so najboljši zaposleni tisti, ki so v koraku s časom.

Ksenija Štrekelj, direktorica Iskanja in selekcije, Adecco H.R.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s