Greste na karierni sejem? Izkoristite priložnost!

Prihaja karierni sejem in z njim priložnost, da naredite nov korak na svoji karierni poti. Zato se pripravite že pred dogodkom, da boste na sejmu  poiskali prave informacije in naredili dober prvi vtis. Preverite nekaj  nasvetov, ki  lahko pripomorejo, da bo vaša osebna predstavitev še boljša.

karierni-sejem-nasvet1

Pozanimajte se o podjetjih, ki se predstavljajo na dogodku

Pred obiskom zaposlitvenega sejma se pozanimajte, katera podjetja bodo na sejmu prisotna. Vnaprej preučite dejavnost potencialnega delodajalca, kakšna je njegova pozicija na trgu in kakšen je njegov finančni položaj. Obiščite njihovo spletno stran,  saj obstaja velika možnost, da imajo na strani razpisana aktualna prosta delovna mesta. Preučite, kakšna so njihova pričakovanja glede veščin, izobrazbe in predhodnih izkušenj ter kaj jim kot potencialni kandidat lahko ponudite. Dodatne informacije o vašem potencialnem delodajalcu lahko dobite iz številnih virov – znancev, medijev in publikacij ali podatkovnih baz.

 

Osvežite svoj življenjepis

Vzemite si čas, prebudi svojo ustvarjalno plat in razmislite, kaj so vaše prednosti. Tudi življenjepis lahko z malo truda izstopa: predstavitev lahko popestrite z različnimi barvami ali drugačno pisavo, pri tem pa vedno pazite da bo jasen in pregleden. Veliko inovativnih primerov najdete na internetu, nekaj nasvetov pa tudi na naši spletni strani http://www.adecco.si.

Pripravite svojo predstavitev

Svoja znanja in izkušnje morate  tudi dobro predstaviti. V svetu je zelo znan »elevator pitch« oz. (raz)govor v dvigalu, kar lahko poimenujemo tudi kratka osebna predstavitev. Gre za pojem, s katerim zelo na kratko predstavimo nek proces, produkt, storitev, organizacijo ali pa samega sebe. Iz samega imena izhaja ideja, da moramo v kratkem času znati bistvo predstaviti in navdušiti sogovornika, v tem primeru v času vožnje z dvigalom, ki lahko traja od 30 sekund do 3 minut. Termin izhaja iz scenarija, ko naključno srečamo zanimivo ali pomembno osebo v dvigalu. Če bomo v kratkem času skupne vožnje predstavili zanimivo in informativno lastno predstavitev, imamo dobre možnosti, da se pogovor nadaljuje tudi izven dvigala, pride do izmenjave kontaktov ali do dogovora  za sestanek, na katerem se lahko podrobneje predstavimo.

Ko pripravljate predstavitev, vključite:

  • Kdo sem?  Kratka predstavitev osebnih podatkov – ime, starost, kraj.
  • Kaj delam?/ kaj znam? Jasen opis tvojih glavnih prednosti v enem ali dveh stavkih.
  • Kako to počnem? Kakšne metode uporabljam? Ponovno izpostavite, kaj vas razlikuje od
  • Kakšen je moj doprinos? Katera znanja in izkušnje imam? Kakšen je moj doprinos k uspehu?
  • S kom delam? Kje iščem delo? Specifična delovna mesta, ki me zanimajo.

Bodite kreativni

Vzemite si čas za še boljšo predstavitev in oblikujte lastno vizitko. Za to ne potrebujete posebnega znanja, temveč le nekaj računalniškega znanja, You tube vodič  ter  malo ustvarjalne žilice. Vizitke lahko pripravite tudi na klasičen papir manjšega formata, na katerega z nekaj različnimi barvami dodate nekaj zanimivih podatkov o sebi, svojo sliko, povezavo do svojega LInkedin profila, področja dela, ki vas zanimajo, kaj vas kot kandidata odlikuje. Pri kreiranju se ne omejujte in se ne bojte  izstopati! Ne pozabite; dobri in zanimivi kandidati delodajalcem ostanejo v spominu!

Izkažite se

Če se boste na karierni sejem pripravili že pred dogodkom, boste ob osebnem nastopu na zaposlitvenemu sejmu samozavestni, dostopni in komunikativni. Poskrbite, da se bodo potencialni delodajalci po zaključku vaše predstavitve lahko pridružili pogovoru in da bodo po končani predstavitvi želeli vedeti še več. Na koncu predlagajte tudi nadaljnje korake in izkoristite priložnost!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s