Kako se na kariero pripraviti že v času študija

Po končanem študiju se z diplomo v roki znajdemo v resničnem svetu in začnemo iskati popolno službo. Hitro ugotovimo, da iskanje dela lahko zahteva veliko časa in potrpežljivosti, da je poleg nas še veliko drugih kandidatov in da se moramo izkazati za nekaj posebnega. Lažje bo seveda, če smo na to mislili že v času študija in morda tudi že naredili nekaj prvih korakov proti želenemu cilju …

spet-na-faksu

Kako začeti

Začeti je treba pri sebi in definirati svoje želje, zanimanja, interese, vrednote in cilje. Zelo pomemben vidik iskanja zaposlitve je jasno zastavljen cilj posameznika. Kaj nas zanima, kaj želimo početi v življenju? Ali za to obstaja delovno mesto? Kaj lahko naredim že zdaj, da bom lahko nekoč opravljal to delo? Smiselno je imeti izdelano vizijo o področju dela, ki nas resnično zanima, in kje se vidimo čez nekaj let. To je tudi za marsikoga s precejšnjo delovno dobo eno od težjih vprašanj, kaj šele za študente brez delovnih izkušenj. Vendar je vredno poskusiti. Izdelajte si vizijo svojega kariernega razvoja in ji poskušajte slediti. Če imamo določen cilj, se lahko vključujemo v dejavnosti, ki nam bodo pomagale priti do njega. In če ne drugega, bomo ugotovili, ali nas to prav zares zanima, ali pa bomo morda na poti spoznali kaj novega in ugotovili, da bi raje počeli nekaj čisto drugega.

Študentsko delo

Delo preko študentskega servisa v času študija je priporočljivo in dobrodošlo. Je odličen način, da spoznamo različne vrste del in ugotovimo, kaj nas veseli in kaj ne. Delo v času študija tudi nakazuje na nekatere pozitivne človekove lastnosti, kot na primer delavnost in sposobnost organizacije (usklajevanje dela in študija), ki jih delodajalci cenijo.  Poleg tega si lahko pridobimo tako želene delovne izkušnje, ki nam bodo prišle prav, ko bomo iskali prvo redno zaposlitev. Delodajalci poskušajo biti na trgu vedno bolj konkurenčni in fleksibilni, zaradi hitrega razvoja novih tehnologij in znanj želijo zaposliti nove sodelavce, za katere ne bo treba veliko časa posvetiti uvajanju in učenju osnovnih znanj, zato skoraj vedno iščejo kandidate s predhodnimi izkušnjami. Vendar premalo študentov išče delo na področjih, ki jim prinašajo realne možnosti za pridobitev izkušenj in znanj, ki bi jim lahko pomagala pri iskanju redne zaposlitve na želenih področjih dela. Pri izbiri študentskega dela ne glejte le na urno postavko, temveč tudi na druge koristi, ki vam jih lahko delo prinese.

Bodite dejavni na različnih področjih

Študenti se velikokrat pritožujejo, da podjetja želijo nekoga z izkušnjami, ki pa jih prvi iskalci zaposlitve seveda ne morejo imeti. Če tudi v ponudbi študentskih del ni primernega dela za vaše področje študija ali zanimanja, si lahko delovne izkušnje pridobite tudi na razne druge načine. Ste že poskusili skupaj s svojimi kolegi izpeljati kakšen projekt? Imate idejo, ki bi pritegnila vaše sošolce? Poskusite svoje ideje udejanjiti v okviru različnih študentskih društev. Skoraj na vsaki fakulteti obstaja društvo študentov, ki v praksi preizkuša znanja, ki se jih učijo na predavanjih. Pri vas takega društva ni? Poskusite ga ustanoviti … Razvijajte svoje veščine s projektnimi deli, raziskovalnimi nalogami, prostovoljnimi deli … Izkoristite torej priložnosti, ki se vam ponujajo le v času študija.

Izpopolnjujte svoje veščine

Mladim velikokrat manjkajo praktična znanja, komunikacijske veščine in poznavanje socialnega razumevanja, poslovne ostroumnosti … Celoten izobraževalni proces bi moral dati večji pomen spodbujanju motivacije pri mladih, izboljšanju njihove samopodobe, timskemu delu, razmišljanju, pridobivanju praktičnih znanj in spodbujanju govornih veščin. Vpišite se na dodatna izobraževanja npr. tujih jezikov, tečaja retorike, vodenja ali timskega dela. Pri izbiri dodatnih izobraževanj je dobro usmeriti svoje želje v področja, ki so nadgradnja obstoječemu. Z omenjenimi izobraževanji lahko začnete že v dobi formalnega šolanja, saj na tak način dokazujete svojo zavzetost za lastni razvoj in pridobivate pomembne delovne navade. Na izobraževanjih lahko srečate tudi mnogo novih obrazov, ki vam ustvarjajo širšo socialno mrežo in omogočajo nove povezave v poslovnem in zasebnem svetu. Priporočilo pri izbiri dodatnih izobraževanj naj bo usmerjeno tudi v izbiro primerne in kakovostne izobraževalne inštitucije, ki zaposluje priznane in dobre prenašalce znanja, saj bodo le tako stroški izobraževanja tudi upravičeni.

Poglejte naokrog

Bodite razgledani na svojem področju in tudi širše. Spremljajte podjetja, poklicni trg, spoznavajte osnove raziskovanja trga dela, želenih poklicev ter vseh možnosti iskanja prve zaposlitve. Spremljajte novosti na svojem področju študija, aktualno družbeno dogajanje in poglejte v »resnični« svet.

Ne pozabite na zabavo

Posvečajte se tudi hobijem in počnite stvari, ker vas preprosto veselijo. Ne podrejajte vsega svojega časa iskanju zaposlitve. Najbolj uspešni so tisti, ki se pri svojem delu tudi zabavajo. Morda pa vaš hobi postane tudi vaš vir preživetja.

Bodite nekaj posebnega

Vse zgoraj naštete aktivnosti vam bodo dale to, kar vas bo resnično naredilo za primerne kandidate: zavedanje, kaj želite početi, navdušenje nad delom, ki ga imate radi, samoiniciativnost, aktivnost in optimizem. Delodajalci iščejo ljudi, ki imajo motivacijo za delo. Veliko je odvisno od nas samih, zavzetosti, iznajdljivosti in vloženega truda. Tisto, kar delodajalci danes pri mnogih iskalcih prve zaposlitve resnično pogrešajo, je aktivnost, pozitiven pristop, zagnanost, drznost in odločenost. Torej, če si nekaj močno želimo (vselej seveda govorimo o realno dosegljivih ciljih), v to verjamemo in na tem tudi delamo, praktično ni ovir, ki bi nam to preprečile.

Pogumno!

Danes se mora vsak od nas za delo dobesedno boriti in izkoristiti vse potenciale, znanja in sposobnosti v sebi. Gradnja kariere predstavlja dolgoročen proces ter svojevrsten izziv, saj od slehernega posameznika terja obilo vztrajnosti, potrpljenja, prilagajanja, aktivnosti in življenjske volje. Že danes je vse bolj pomembno, kakšen profil človeka si, kako iznajdljiv, prilagodljiv, kako se odzivaš na spremembe, kako skrbiš za svojo zaposljivost in prav to je tisto, kar mora današnja mlada generacija vedeti in razumeti. Zato le pogumno in bodite vztrajni.

Začnete lahko tudi z Adeccom

Prve izkušnje lahko nabiraš tudi z Adecco študentskim servisom. Vpiši se v edini študentski servis, ki ti po koncu študija ponuja širok izbor zaposlitvenih možnosti: http://www.adecco.si/student/index.asp

Ali že iščeš prvo zaposlitev? Iskalcem prve zaposlitve ponujamo brezplačno svetovanje za iskalce prve zaposlitve. Rezerviraj si svoj termin!  http://www.adecco.si/iscetedelo/iskalciprvezaposlitve.asp

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s